A DÖNTÉS MÉG NEM DÖNTÉS.

Az, hogy azt mondjuk: Döntöttem!, még nem elegendő. A döntést döntések sora követi. A döntés valójában egy folyamat. Amikor elhatározzuk például, hogy lefogyunk, akkor a rá következő napon minden alkalommal, amikor megpillantjuk a kenyeret, megérezzük az illatát, gondolatban érezzük a szánkban az ízét, döntést kell hoznunk – már ha kitartunk az első kimondott szavaink mellett -, hogy nem eszünk belőle, egy falatot sem. Utána kinyitjuk a hűtőt, megpillantjuk az isteni finom rakott húsos tésztát – akkor is döntenünk kell, hogy azt is ott hagyjuk, ahol van. És nyeljük a szánkban összecsordult nyálunkat. És az is egy újabb döntés, hogy a konyhánkban a forgolódás és a folyamatos lemondás helyett edzőcipőt húzunk, és lemegyünk futni. Mindegy mennyit, de futunk. És amikor nem vagyunk elégedettek a futási teljesítményünkkel, akkor is egy újabb döntést hozunk, hogy másnap újra lemegyünk futni. Minimum annyit, mint az előző nap futottunk, de rá is tehetünk egy pici lapáttal. Stb, stb, és stb.

Az első kimondott döntésünk után jöhetnek az első kudarcélményeink.

Hogy nem megy olyan lelkesen és könnyedén a dolog, mint amennyire felvillanyozódtunk a legelső elhatározásunk pillanatában. Jönnek a nehézségek. Az első szükséges váltások. Hogy amikor elérhető távolságban meglátok egy illatos, még langyos, ropogós héjú, isteni finom, kellően vastag kenyérszeletet, amit eddig, a döntésem előtt simán kezembe vettem és megettem, akkor most váltok, és elfordulok tőle. Otthagyom, és úgy, ahogy és ahol van. Fordulok és váltok abba az irányba, ahova haladni akarok. Eszek és teszek valami olyat, ami elősegíti a fogyásomat. AMIKOR EBBEN A FOLYAMATBAN BENNE VAGYUNK, AKKOR KEZDÜNK EL DÖNTENI. Egy döntés lehet az, hogy mindent úgy csinálunk, ahogy addig. De a döntés lehet az, hogy olyan dolgot nem csinálunk, amit addig igen, és olyan dolgot csinálunk, amit addig nem.

Honnan tudom, hogy döntöttem?

Tekints vissza az életedre, és ha minden ugyanúgy maradt, mint az állítólagos döntésed előtt, akkor Te nem döntöttél semmit. A döntés cselekvés, nem egy gondolat, nem üres szó. Sokkal jelentéktelenebb, mint amekkora körítést teszünk hozzá. Máshol van a súlypontja, mint ahogy azt felnagyítjuk. Ne ragadd ki magát a döntést. Mert nem fogod tudni nyakon csípni. Nem véletlen, hogy múlt időben szoktunk róla beszélni: “Döntöttem.” Ahogy kimondjuk, már túl is vagyunk rajta. Cselekedj! És tudod, hogy döntöttél.


VáLTáS Coaching. Az életedért. “További információt kérek!”

Látogasd meg és kedveld a VáLTóTÁRS facebook oldalát!

 

Komment

Your email address will not be published.